Maturitas legt voor uw bedrijf, organisatie of instelling de geschiedenis vast. Dit kan onder andere in de vorm van een jubileumboek. Wij verzorgen archiefonderzoek, tekst- en beeldmateriaal en de volledige uitgave voor u op maat. Bent u geinteresseerd neem dan contact met ons op.

• De Bende van Oss, sabel tegen mes

Historicus Leo Hoeks stelde met cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers het boek samen 'De Bende van Oss, sabel tegen mes'. Dit boek geeft niet alleen een historisch overzicht van de feiten en gebeurtenissen vanaf circa 1890 tot 1940, maar gaat tevens in op de beeldvorming rond deze roemruchte bende. Ook wordt de situatie in Oss in een breder, Brabants perspectief geplaatst wat betreft geweld, sociale structuur en culturele achtergronden. Het boek bevat niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal en nieuwe archiefvondsten.

Daarnaast wordt in het boek de totstandkoming van de speelfilm beschreven en gedocumenteerd met aandacht voor de opnamelocaties, de rekwisieten en decors. Het boek bevat unieke opnamen van zowel de filmset als het voor het publiek onzichtbare werk achter de schermen. Hierbij wordt duidelijk hoezeer gestreefd is naar een betrouwbaar historisch beeld van deze bewogen periode in de geschiedenis van Oss – een plaats die in één generatie transformeerde van een op het platteland gerichte samenleving tot een industriestad met grote sociale en economische spanningen die het politieke leven tot in Den Haag zouden beroeren.

De geschiedenis van de Bende van Oss kent drie fasen. De eerste fase speelt zich af rond 1893 wanneer de moord op wachtmeester Hoekman van de marechaussee plaatsvindt. Hoofdrolspelers en mogelijke daders in deze zaak vluchten naar Amerika.

De tweede fase speelt zich af in de periode 1924-1935 en gaat feitelijk over wat is gaan heten de Bende van Oss. Overvallen, inbraken en brandstichtingen waren aan de orde van de dag. Ook moord en doodslag kwamen veelvuldig voor. Het wordt een strijd tussen het criminele milieu, marechaussee en politie. De Sabel tegen het Mes. De marechaussee en de politie lossen binnen korte tijd de meeste zaken op en vooral de marechaussee in Oss krijgt alle lof en wordt zelfs door de koningin onderscheiden.

In 1938-39 speelt de derde fase wanneer de kwestie Oss een nationale politieke zaak wordt en uiteindelijk leidt tot de val van het vierde kabinet Colijn. De marechaussee is een aantal zaken op het spoor waaronder zedenschandalen en fraudezaken waarbij de geestelijkheid en de plaatselijke elite betrokken zijn. Dit onderzoek leidt er toe dat de eens zo geprezen marechaussee door toedoen van de minister van Justitie op non-actief wordt gezet.

Het boek is te bestellen via de boekhandel of via www.uitgeverijveerhuis.nl

• Ruimte om te leven. De historie van een familiebedrijf uit Oss

In opdracht van Hendriks Bouw en Ontwikkeling stelde historicus Leo Hoeks de negentigjarige geschiedenis van dit bouwbedrijf in een fraaie publicatie te boek. Hendriks Bouw en Ontwikkeling heeft zich in zijn negentigjarige geschiedenis ontwikkeld tot een solide onderneming waarvan de wortels liggen in het Brabantse land. Een modern bedrijf dat een zekere gemoedelijkheid uitstraalt, waar de mensen die er werkzaam zijn elkaar kennen. Tegelijkertijd is het een professionele onderneming die vooruitloopt op nieuwe ontwikkelingen in de markt en de samenleving. Steeds op zoek hoe het beter kan, altijd strevend naar innovaties. Door voortdurend in te spelen op veranderende omstandigheden wordt de continuïteit gewaarborgd.

De jaren die in deze jubileumuitgave zijn beschreven markeren drie tijdperken en drie generaties. Begonnen als een kleischalig bouwbedrijf beleeft Hendriks een doorbraak tot een middelgrote onderneming ten tijde van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De snel veranderende bouwwereld stelt de derde generatie weer voor nieuwe uitdagingen. Een volgende transformatie volgt: 'van bouwende ontwikkelaar naar integrale dienstverlener'.

Ruimte om te leven is niet verkrijgbaar via de boekhandel maar is in beheer van Hendriks Bouw en Ontwikkeling in Oss. Voor meer informatie over dit jubileumboek klik op onderstaande link http://www.hendriks-bouwoss.nl/nl/hendriks/organisatie/90-jaar-in-beweging/ 

 • Meester Jacques Gielen, een leven lang onderwijs (in voorbereiding)